časté otázky víza

Časté otázky - ESTA víza a cetovní víza

Mám platné americké vízum ve svém starém pasu. Mohu jej převést do svého nového pasu?

  • Bohužel to nejde, vízum nelze neze přenést ze starého pasu do nového cestovního pasu. Musíte si zažádat o nové vízum, nové vízum je však časově a administrativně náročnější, proto vám doporužujeme využít možnost elektronických víz ESTA, podrobné informace najdete o ESTA víza najdete zde nebo se registrujte do programu ESTA.

Platnost méhocestovního pasu brzy vyprší.

  • Spojené státy umožňují občanům České republiky cestovat až do konce platnosti pasu. 

Potřebuji vízum nebo ESTA vízum, když v USA pouze přestupuji na let do jiné země?

Jak dlouho potrvá než dostanu americké vízum? 

  • Doba vyřízení víza je závislá na mnoha faktorech, běžná doba je cca 7-14 dní, v měsících Duben - Červenec je doba delší přibližně 14 dní až 1 měsíc. Vyřizujte si víza s předstihem.

Jak si mohu obnovit vízum?

  • Žádný typ víza nelze přenést ze starého pasu do nového pasu. Musíte si požádat o nové vízum, nebo použít formulář ESTA registrace.

Pokud žádám o americké vízum, potřebuji nový český biometrický pas?

Budeme cestovat ve větší skupině. Musíme absolvovat pohovor všichni?

  • Ano. Doporučujeme sjednat termín pohovoru pro celounu stejný čas.

Musím použít kurýrní službu, anebo si mohu vyzvednout svůj pas s vízem odpoledne po pohovoru?

  • V současné době je možné vyzvednou pas s vízem na výdejním místě osobně. 

Mohu změnit termín svého pohovoru?

  • Termním pohovoru lze změnit v online aplikaci pokud se nemůžete dostavit na pohovor v naplánovaném čase.

Můžu v USA pracovat nebo studovat, když mám turistické vízum?

  • Ne. Musíte požádat o pracovní nebo studentské vízum.

Mohu požádat o americké vízum v České republice, ikdyž nejsem držitelem českého pasu nebo nemám v České republice stálý pobyt?

  • Žadatel má právo žádat o vízum, na kterémkoli americkém konzulátě, jednodušší je žádat o americké vízum v zemi ve které žijete.

Bude-li má žádost o vízum zamítnuta, bude mi vrácen poplatek?

  • Ne. Poplatek platíte za vyřízení své žádosti, nikoliv za vydání víza. Než byla vaše žádost zamítnuta, nejméně dvakrát ji posoudil americký konzulární úředník a její přezkoumání bylo skončeno. Podle zákonů USA je poplatek nevratný. 

Našel jsem ve vízu chybu. Je možné ji opravit?

  • Přineste svůj pas na velvyslanectví, chyba bude opravena (dostavte se  v odpoledních hodinách mezi 14 a 15 hodinou).

Děti, musí mít vízum k cestě do USA?

  • Každý kdo cestuje do USA musí mít sveé vlastní elektronické vízum ESTA nebo jiné cestovní vízum. Všechny osoby starší 14-ti let musejí přijít na pohovor. Osoby mladší 14-ti let nemusí na pohovor.  Jeden z rodičů musí být přítomen. Druhý rodič musí k žádosti dát svůj písemný souhlas.

Pokud je dítě zapsané v pase rodičů, potřebuje své vlastní vízum?

  • Děti už se do cestovních dokladů nezapisují.

Na jak dlouhou dobu dostanu vízum?

  • Občanům ČR se vydávají víza typu B1/B2/obchodní/turistická s platností 10 let a neomezeným počtem vstupů. Při cestě do USA, vám imigrační úředník v místě vstupu do USA určí, jak dlouho můžete v USA zůstat.  Obvykle obdržíte povolení k pobytu na dobu 6-ti měsíců, imigrační úředník  může určit i kratší dobu pobytu. Doba do kdy můžete zůstat v USA je vyznačena na příletové kartě s označením I-94.

Firma mě vysílá na školení. Potřebuji vízum?

  • Vízum B1/B2 vám umožňuje účastnit se krátkých podnikových školení trvajících méně než 6 měsíců. Měli byste s sebou mít dopis s firemní hlavičkou, ve kterém je popsán účel vaší cesty, přibližná délka pobytu a skutečnost, že vám plat bude vyplácen českou firmou.

Kam dál