turistická víza

Obchodní a turistická víza (B1/B2)

Český občan, nebo jiný zahraniční občan, který chce cestovat do Spojených států, musí nejdřív získat vízum nepřistěhovalecké vízum B1/B2, (od roku 2008 je možné cestovat na elektronické povolení ESTA)  na dočasný pobyt nebo přistěhovalecké vízum na stálý pobyt. „Návštěvnické“ turistické vízum B1/B2 je nepřistěhovalecké vízum určené osobám, kteří chtějí do Spojených států cestovat služebně, obchodně (B-1) nebo jako turisté či kvůli lékařskému ošetření (B-2). Ti, kteří chtějí cestovat do Spojených států za jinými účely, jako třeba studenti, přechodní pracovníci, členové posádky, novináři, atd., musejí žádat o jiný druh víza v příslušné kategorii.

Podle amerického přistěhovaleckého zákona je možné vykonávat určitou práci i jako majitel turistického-služebního víza (B-1/2), jako třeba účast na obchodních jednáních, koupě majetku, jednání o smlouvách a jejich podepsání, získávání objednávek, zpracování přehledu trhu, účast na konferencích nebo krátkých stážích, nákup zařízení, atd.

Potřebujete pomoc s vyřízením víz využijte vízové služby

A konečně, americký přistěhovalecký zákon neobsahuje ustanovení pro „baťůžkáře“ o vízech typu „pracovní prázdniny“, tolik oblíbených turisty cestujícími do Kanady nebo Spojeného království. Zamýšlejí-li návštěvníci si občas v rámci svého cestování po Spojených státech sehnat krátkodobou práci, porušili by tím podmínku udělení turistického víza (B-1/2) nebo ESTA povolení.

Zakázanou prací je třeba hlídání dětí rodinných přátel, u kterých turista bydlí, a jakákoli příležitostná práce, ze které plyne výdělek z amerických zdrojů. Pro některé sezónní práce jako třeba v lyžařských střediscích a letních táborech nebo jako au-pair existují možnosti v rámci výměnného programu návštěvnických víz (J-1).

Upozornění: Pro získání nepřistěhovaleckého víza je třeba, abyste vyvrátili  domněnku v oddílu 214 (b) přistěhovaleckého a národnostního zákona (INA), že všichni žadatelé o vízum jsou potencionálními přistěhovalci. Tuto domněnku můžete vyvrátit předložením důkazů, že máte silné a závazné vztahy ke své vlastní zemi a že nemáte v úmyslu svůj domov opustit. Nevyžadujeme žádný standardní soubor dokladů, které by vyvrátily tuto domněnku.

Potřebujete pomoc s vyřízením víz využijte vízové služby

Kam dál