časté otázky víza

Časté otázky

Mám platné americké vízum ve svém starém pasu. Mohu jej převést do svého nového pasu?

Vízum nelze přenést, musíte si zažádat o nové vízum nebo se registrujte do programu ESTA.

Platnost mého pasu brzy vyprší.

Spojené státy umožňují občanům České republiky cestovat až do konce platnosti pasu. Zároveň platí dohoda, která automaticky prodlužuje platnost pasu o šest měsíců od vypršení jeho platnosti. Toto platí pro tzv RYCHLOPASY - NA POČKÁNÍ" s platností pouze 6 měsíců.

Od 1.1.2016 platí nové podmínky pro vydávaní takzvaných RYCHLOPASŮ. 
Cestovní pas se vydává ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů a lze jej převzít pouze u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, u kterého občan podal žádost o jeho vydání.

Vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě je zpoplatněno částkou 4 000 Kč a děti mladší 15 let 2 000 Kč

 Tyto pasy mají stejnou platnost jako řádně vydané pasy. 

Potřebuji vízum, když v USA pouze přestupuji na let do jiné země?

Ano. Pokud cestujete přes území USA a pouze přestupujete. Jedná se o turistické vízum. Více informací  jak žádat o víza

 

Jak dlouho potrvá, než dostanu americké vízum? 

Doba vyřízení víza je závislá na mnoha faktorech, běžné doba je cca 14 dní, v měsících Duben - Červenec je cca 1 měsíc. Vyřizujte si víza s předstihem.

 

Jak si mohu obnovit vízum?

Žádný typ víza nelze přenést ze starého pasu do nového pasu. Musíte si požádat o nové vízum, nebo použít formulář ESTA registrace.

 

Pokud žádám o americké vízum, potřebuji nový český biometrický pas?

Ne. K cestě do spojených států nepotřebujete biometrický pas.

 

Budeme cestovat ve větší skupině. Musíme absolvovat pohovor všichni?

Ano. Termín pohovoru si domluvte na stejnou dobu, pokud je to možné.

 

Musím použít kurýrní službu, anebo si mohu vyzvednout svůj pas s vízem odpoledne po pohovoru?

Musíte použít kurýrní službu. Z bezpečnostních důvodů a vzhledem k omezenému počtu našich pracovníků nemůžeme vracet pasy individuálně.

 

Mohu změnit termín svého pohovoru?

Pokud se nemůžete dostavit na pohovor v naplánovaném čase, můžete změnit termín pohovoru

 

Můžu v USA pracovat a/nebo studovat, když mám turistické vízum?

Ne. Musíte požádat o pracovní nebo studentské vízum.

 

Mohu požádat o americké vízum v České republice, i když nejsem držitelem českého pasu nebo nemám v České republice stálý pobyt?

Žadatel má právo žádat o vízum na kterémkoli americkém konzulátě jednodušší v zemi odkud pocházíte.

 

Bude-li má žádost o vízum zamítnuta, bude mi vrácen poplatek?

Ne. Poplatek platíte za vyřízení své žádosti, nikoliv za vydání víza. Než byla vaše žádost zamítnuta, nejméně dvakrát ji posoudil americký konzulární úředník a její přezkoumání bylo skončeno. Podle našich zákonů je poplatek nevratný. Pokud rozhodnutí bude negativní, můžete kontaktovat kurýrní službu, aby vám vrátila poplatek.

 

Našel jsem ve vízu chybu. Je možné ji opravit?

Přineste svůj pas na velvyslanectví, chyba bude opravena (dostavte se  v odpoledních hodinách mezi 14 a 15 hodinou).

 

Děti?

Všechny osoby starší 14 let musejí přijít na pohovor. Osoby mladší 14 let nemusí na pohovor,  jeden z rodičů musí být přítomen. Druhý rodič musí k žádosti dát svůj písemný souhlas.

 

Pokud je dítě zapsané v pase rodičů, potřebuje své vlastní vízum?

Ano. Všichni cestující do USA, potřebují své vlastní vízum. To se týká i dětí, které jsou zapsány v pasech rodičů.

 

Na jak dlouhou dobu dostanu vízum?

Občanům ČR se vydávají víza typu B1/B2/obchodní/turistická s platností 10 let a neomezeným počtem vstupů. Při cestě do USA vám imigrační úředník v místě vstupu do USA určí, jak dlouho můžete v USA zůstat.  Obvykle obdržíte povolení k pobytu na dobu 6-měsíců, imigrační úředník určit i kratší dobu pobytu. Doba do kdy můžete zůstat v USA je vyznačena na příletové kartě s označením I-94.

 

Firma mě vysílá na školení. Potřebuji vízum?

Vízum B1/B2 vám umožňuje účastnit se krátkých podnikových stáží trvajících méně než 6 měsíců. Měli byste s sebou mít dopis s firemní hlavičkou, ve kterém je popsán účel vaší cesty, přibližná délka pobytu a skutečnost, že vám plat bude vyplácen českou firmou.

Kam dál